وقتی ترمز میگیرم، پدال میلرزه. چیکار کنم؟

شاید برای هر رانندهای پیش آمده باشد که هنگام فشار دادن پدال ترمز، پدال و یا کل خودرو شروع به لرزیدن میکند. این لرزش در خودروهایی که به ترمز ABS مجهز هستند نشان دهنده عملکرد سیستم ضد قفل است. اما اگر ترمز خودرو از نوع ABS نباشد و یا اگر این لرزش فقط در پدال رخ ندهد، بدین معناست که یک ایراد فنی در سیستم ترمز خودرو وجود دارد.
اگر این اتفاق برای شما هم پیش آمده و نگران این لرزش در خودروی خود هستید، تا انتهای این مقاله همراه یدکی مارکت باشید. یدکی مارکت، دنیایی از اطلاعات محصولات مختلف است که میتواند زندگی را برای شما آسانتر کند.
اصلیترین دلایل لرزش خودرو حین ترمز
- هماهنگ نبودن اجزای خودرو با یکدیگر
- تاب داشتن دیسک ترمز
هماهنگ نبودن اجزای خودرو

ممکن است لرزش خودروی شما به دلیل هماهنگ نبودن اجزای آن باشد. تنها آسیب ناشی از این ناهماهنگی، لرزش خودرو نیست. این اتفاق میتواند باعث ساییدگی تایر و اجزای تعلیق شود.
برای تست هماهنگی میتوانید در یک اتوبان خلوت (بدون ذرهای ترافیک) تا سرعت ۵۰ – ۶۰ کیلومتر بر ساعت حرکت کنید. در این هنگام یک لحظه فرمان را رها کنید. چنانچه خودرو به یک جهت مایل شد، هماهنگی لازم بین اجزای خودروی شما برقرار نمیباشد. در این حالت احتملا لرزش اتومبیل شما حین ترمز نیز به ترازبندی چرخها مربوط میشود.
تاب داشتن دیسک ترمز
گاهی ممکن است رانندههای خودروهای مجهز به ترمز ABS، وقتی لرزش پدال را مشاهده میکنند، پای خود را به طور کامل روی آن فشار ندهند. در این شرایط فشار لازم به پدال ترمز وارد نشده و این سیستم به خوبی نمیتواند عمل کند. لرزش حین ترمز اگر صرفا به لرزش پدال محدود باشد، نشان دهنده عملکرد سیستم ABS خودرو است. اما اگر کل خودرو و فرمان شروع به لرزش کند، باید جنبه فنی این عملکرد را بررسی کرد.
اولین نکتهای که برای بررسی ترمزهای خودرو باید در نظر داشته باشید این است که امتحان ترمزها باید حتما در یک محیط آزاد و بدون ترافیک انجام شود. در این تستها باید حتما از سلامت لنتها، بوستر، پمپ ترمز، عدم وجود هوا در مسیر ترمز و تاب نداشتن دیسک و… اطمینان حاصل کنید. هر یک از این عوامل میتوانند باعث لرزش خودروی شما شوند.
در اکثر مواقع، لرزش پدال ترمز به تاب داشتن دیسک مربوط میشود. وقتی سطح دیسک صاف باشد، هنگام برخورد به لنتهای ترمز لرزش ایجاد نمیکند. اما اگر این دیسکها تاب داشته باشد، از حالت صاف خارج شده و حین برخورد به لنتها باعث ایجاد لرزش در پدال و گاها کل خودرو میشوند.
علت اصلی تاب دار شدن دیسکها این است که در مدت زمان طولانی تحت یک فشار بالا قرار گرفته باشند. در اثر این فشار بالا، اصطکاک ایجاد شده و گرمای حاصل از این اصطکاک حیت ترمزهای پشت سر هم، خصوصا در سرازیریها باعث تاب دار شدن دیسکها میشود. این اتفاق در ترافیکهای طولانی مدت نیز اتفاق میافتد.
البته لرزش خودرو گاهی به دلیل کثیتی و یا خاک گرفتگی لنتها نیز رخ میدهد. چرب بودن بیش از حد لنتهای ترمز نیز باعث لرزش خودرو میشود.
دیسک چیست؟
دیسکهای چرخنده یا روتورها هنگام حرکت خودرو در حال چرخش هستند. وقتی راننده قصد کاهش سرعت و یا توقف خودرو را داشته باشد، پدال ترمز را فشار میدهد. فشردن پدال باعث چسبیدن لنتهای ترمز به این دیسکها شده و در نهایت باعث کاهش سرعت و یا توقف خودرو میشوند.
جنس دیسکها فلزی است و ضخامت مشخصی دارند. البته مدل خودرو و کارایی دیسکها در هر خودرویی میتواند متفاوت باشد. در اثر ترمز، گرمای شدیدی به روتورها یا دیسکها وارد میشود.
این گرما باید از طریق سطح روتور دفع شوند تا از تاب دار شدن یا ورود هر آسیب دیگری به سطح دیسک جلوگیری شود.
به مرور زمان و با ترمزگیریهای طولانی، ضخامت روتور کم شده و سطح آن از حالت یکدست خارج میشود. یعنی اصطلاحا تاب برمیدارد. این اتفاق باعث میشود تا هنگام ترمز فشار زیادی به روتور وارد شده و فرمان یا پدال به لرزش درآید. برای حل این مشکل، روشهای سادهای وجود دارد که در ادامه با هم بررسی میکنیم.
لرزش فرمان خودرو هنگام ترمزگیری

گاهی حین ترمزگیری، فرمان شروع به لرزش میکند. در این شرایط طبیعتا شما به حاشیه جاده آمده و ماشین را خاموش میکنید. در بسیاری از مواقع در حاشیه جاده حفرههایی برای هوشیاری راننده قرار دارد. طبیعتا اگر شما روی آن رانندگی کنید، فرمان و کل خودرو شروع به لرزیدن میکنند. اما همیشه هم اینطور نیست. گاهی ترمز گرفتن باعث لرزش فرمان میشود.
لرزش فرمان حین ترمزگیری میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از این دلایل در نهایت منجر به تضعیف ترمز و لرزش خودرو میشود. دیسکهای ترمز در این شرایط دچار مشکل شدهاند. در این شرایط نیز درست مثل حالت قبل، دیسکها تاب دار شده و مانع ترزگیری بدون لرزش میشوند.
چگونه لرزش خودرو را برطرف کنم؟
توجه داشته باشید که مواردی که در ادامه بیان شده، تنها به لرزش فرمان پس از ترمرگیری مربوط میشود. اگر فرمان خودرو در شرایط عادی هم دچار لرزش باشد، باید با یک تعمیرکار حرفهای در این باره مشورت کنید.
در ادامهی تاب دار شدن روتور، لنتها به درستی به آن متصل نمیشوند. یعنی لنت به جای اینکه به کل روتور وصل شود، به یک قسمت از آن متصل میشود. این مشکل تنها به دست کانیک بر طرف میشود. وی با تعمیر گشتاور استاندارد روتور و تعویض دیسک، این مسئله را حل میکند.
مکانیک خودرو میتواند روتور را چرخانده و سطح آن را به دقت بررسی کند. چرخش روتور باید بدون کوچکترین نقص انجام شود. یعنی هیچ مقاومتی حین این چرخش نباید بروز کند. در ادامه، وی روتور را از خودرو خارج کرده و آن را به کمک میکرومتر اندازهگیری میکند.
چگونه از سیستم ترمز خودروی خود محافظت کنم؟
طبیعیست که شما سوار خودرویی که ترمز درستی ندارد، نمیشوید. اما گاهی شما از این اتفاق باخبر نیستید. تضعیف سیستم ترمز خودرو میتواند جان تمام سرنشینان خودرو و دیگر افرادی که خارج از آن هستند را نیز به خطر اندازد.
عواملی مانند ترمزگیری شدید و ناگهانی، جنس لنت ترمز، تمام شدن لنت ترمز، خراب شدن بوستر ترمز، نشتی روغن ترمز، خراب شدن لوازم چرخ، تاب داشتن دیسک و عاج لاستیک میتواند به مرور زمان باعث تضعیف سیستم ترمزگیری خودروی شما شود. بنابراین همواره از سلامت کلی خودروی خود، خصوصا سیستم ترمزگیری، مطلع باشید تا هرگز با اتفاقات ناگوار غافلگیر نشوید.
به کمک وبلاگ یدکی مارکت میتوانید به تمامی سوالات خود پاسخ داده و بیدغدغهتر زندگی کنید. وبلاگ وبسایت ما شامل مقالات متنوع و تکمیلی از تمام زمینههای فنیست که به شما کمک میکند وسایل خود را به تنهایی و به راحتی تعمیر کنید. به همین منظور به شما پیشنهاد میکنیم دیگر مقالات یدکی مارکت را نیز مطالعه فرمایید.